Sundahl och Roos avslutar säsongen i pole position

20 september 2024, 17:56

Lukas Sundahl var snabbast i Q1, Daniel Roos i Q2. Det innebär att de står i pole position i var sitt race när Porsche Carrera Cup-säsongen 2024 avslutas med två heat på Mantorp Park i morgon lördag.

– Jag skaffade mig ett bra utgångsläge för jakten uppåt i tabellen, konstaterade Daniel Roos, som dessutom bokfördes för en andratid i Q1 där han var en tiondel bakom Sundahl.

– Där gjorde jag ett par missar i sektor tre ner däcken var som bäst. På mitt bästa varv i Q2 gjorde jag också några små misstag så jag fick ta i lite extra för att vara snabbast. Kul att få avsluta med en pole position, min andra för säsongen, säger Roos, som är trea i tabellen inför lördagens avslutning.

Lukas Sundahls Q1-triumf innebar att han startar från sin femte pole position för året i lördagens inledande heat. I det andra har han startposition tre.

– Trots att jag var snabbast i Q1 blev det inte riktigt som jag ville ha det. Det berodde bland annat på lite bromsproblem. Q2 kändes bättre, men det blev liksom inget av det, sa Sundahl som redan är klar mästare och kör helt utan press i helgen.

Och kanske utan den där sista lilla gnistan?

– Både ja och nej. Man vill ju alltid vinna.

Trea i Q1 var Marcus Annervi vars deltagande i kvalet var osäker ända in i det sista. En avåkning med omfattande skador på bilen i fredagens andra och sista träningspass såg länge ut att bli Halmstads-förarens sista framträdande i årets mästerskap.

– Det är game over, bara att packa ihop och åka hem, sa han själv direkt efter testpasset.

Men mekanikerna i M3G Motorsport ville annat. Med en heroisk insats lyckades de, om än något försenade, reparera bilen och få ut den till kvalet.

– Först var det helt osannolikt att vi kom till start. Sedan hände något lika osannolikt. Jag fick punktering på mitt första kvalvarv och tvingades i depå för att byta däck!

Väl ute på banan igen hade Annervi fem minuter på sig att sätta en konkurrenskraftig tid. På det tredje och sista varvet slog han till med 1.16, 161 – tredje bästa tid!

– Det var ingen set up på bilen, men vilken prestation grabbarna svarade för, det är nästa så man blir tårögd, log Annervi, som förbättrade sig något i Q2 men då räckte hans tid ”bara” till sjätte plats.

– Jag hade inte mer att ge i bilen i Q2, medgav Annervi, som nu kan blicka fram emot en intressant lördag där han ska försöka jaga ikapp Robin Knutsson och erövra andraplatsen och de 250.000 kr den är värd. Samtidigt måste han hålla undan för Daniel Roos, som bara är tio poäng efter.

En annan stark kvalprestation svarade även Gustav Krogh för. Dansken, som hade ett riktigt moment i Q1 och där slutade sexa, kom igen starkt i Q2 där han slog till med andra tid, hans bästa kvalinsats under sin debutsäsong i mästerskapet.

– Jag är väldigt nöjd med Q2, men lite besviken över min insats i Q1 där jag tog för lång tid på mig att värma däcken, sa Krogh.

En annan debutant, William Siverholm, nådde också ett bra kvalfacit med fjärde och femte plats.

Samma placeringar blev det för finalhelgens gästförare, Mattias Ekström. Han var femma i Q1, förbättrade sig rejält i Q2 där han alltså nådde fjärde plats vilket ger honom en plats i andra startled i säsongens absolut sista race.

I Pro Am-klassen var Löfquist sjua i Q1 och den ende i klassen som avancerade till Q2. Hans kvalfacit innebär bästa startposition i morgondagens race, och två polepoäng in på kontot.

– Så nu har jag bara en poäng kvar, konstaterade Löfquist och syftade självklart på läget i Pro Am-toppen där Kjelle Lejonkrans gick in i finalhelgen tre poäng före Löfquist.

Lejonkrans kvalade som tionde man och tvåa i klassen.